Ambasada României în SUA și Banca Națională a României (BNR) au demarat, miercuri, o serie de evenimente dedicate recuperării Tezaurului României de la Moscova.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.
Potrivit sursei citate, la reședința ambasadorului României în Statele Unite, a fost deschisă, miercuri, 30 octombrie 2024, expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – o creanță mai veche de un secol”.
„Aducem astăzi în atenția publicului american problema Tezaurului României trimis la Moscova și sperăm să găsim aici susținere pentru angajamentul nostru de a-l aduce acasă”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Expoziția, dedicată acestui episod unic și tragic din istoria noastră, prezintă documente și înscrisuri istorice care atestă faptul că, în contextul Primului Război Mondial, România a trimis la Moscova, în mod oficial și pe baza unui acord recunoscut internațional, o rezervă impresionantă de aur – 91,5 tone de aur fin – care nu a fost returnată niciodată, deși toate garanțiile de depozit prevăzute de practicile internaționale au fost respectate cu strictețe de partea română, se menționează în comunicatul transmis de Ambasadă.
Documentele expuse în cadrul evenimentului reflectă cu claritate obligațiile internaționale asumate de partea rusă și încredințarea aurului BNR ca măsură de protecție într-un moment istoric dificil, pe care, ulterior, partea română nu a reușit să le vadă onorate.
„Tezaurul BNR trimis la Moscova reprezintă un caz singular în istoria modernă, în care rezerva monetară a unei țări a fost încredințată unui aliat, iar garanțiile și angajamentele asumate nu au fost respectate, deși erau conforme tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, subliniind caracterul excepțional și de necontestat al documentelor prezentate.
După deschiderea expoziției, a avut loc un dineu la care au fost prezenți oficiali ai Băncii Naționale a României, membri ai unor instituții federale americane, precum și reprezentanți ai Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și ai unor centre americane de reflecție, se menționează în comunicatul de presă.
Context:
Remintim că Parlamentul European a adoptat, în primăvara acestui an, o rezoluție prin care a solicitat Rusiei să restituie României tezaurul.
Eurodeputații au subliniat faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru „a fi păstrat în siguranță”, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia.
Totodată, în luna aprilie, europarlamentarul Claudiu Târziu, atunci senator, a adresat ministrului Bogdan Aurescu, miercuri, în plenul Senatului, o interpelare privind stadiul negocierilor pentru recuperarea Tezaurului României aflat la Moscova, după cum a relatat RostOnline.
- 1 noiembrie. 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba-Iulia - 31 octombrie 2024
- Comemorarea părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, în perioada 22-24 noiembrie, la Mănăstirea Paltin Petru Vodă - 31 octombrie 2024
- Ion și Doina Aldea-Teodorovici, comemorați la Coșereni, la 32 de ani de la trecerea la Domnul - 31 octombrie 2024