Comisia Europeană a anunțat, marți, o evaluare preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, a informat Reprezentanța CE în România.
Potrivit sursei citate, România nu a îndeplinit 6 din cele 68 de jaloane aferente acestei cereri. Este vorba despre reforme ale guvernanței întreprinderilor de stat, investiții din domeniul transporturilor și de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor.
„Prin urmare, Comisia propune suspendarea parțială a plății în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau țintele restante, ele primind totodată o plată parțială legată de jaloanele și țintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, se precizează în comunicatul de presă.
Ce urmează
Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor și țintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic și financiar (CEF), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a emite un aviz.
În paralel, Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.
În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă și după evaluarea observațiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România. În cazul în care, în urma observațiilor transmise de România, Comisia își confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată.
Comisia nu a precizat ce sumă va reține din plata care ar fi trebuit să fie făcută României.
- Tavan prăbușit la Maternitatea Odobescu din Timişoara. Opt bebeluși au fost transferați la alt spital - 3 decembrie 2024
- La mulți ani, Demostene Andronescu! - 3 decembrie 2024
- Reprezentanții TikTok, chemați la raport în Parlamentul European - 3 decembrie 2024
Problema , este una singura ” nu cedezi gazele , privind controlul de stat ” nu mai primesti bani , acum cand esti dator ” vandut ” si nu ai ” un leu in buzunar ” , dar declari politic ” fapte marete viitoare , este firesc ” ca stabul sa iti bage pumnul in gura ” decizia nu mai este a ta ” decat la televizor prin talk-show ” , urmeaza si HIDRO -ELECTRICA , urmeaza ” ceea ce a mai ramas de praduit „