UPDATE/ Ministerul de Interne, reacție în cazul relocării migranților tamili în țara noastră: Până la această oră, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România

ACTUALIZARE:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a reacționat la știrea privind relocarea unor migranți tamili în România și a anunțat că partea română nu a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora.

„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora.

Precizăm că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională şi relocarea ulterioară a acestora, semnat la București, la data de 21 noiembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit), și este considerat un instrument major al politicii de protecție internațională.

Prin CTU Timișoara se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

CTU este prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecție internațională.

În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5436 de persoane, dintre care 5029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU.

Niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state.

Toate cheltuielile ocazionate de şederea pe teritoriul României a refugiaţilor din CTU sunt suportate de către UNHCR”, se precizează în comunicatul MAI.

Știrea inițială

Presa internațională anunță că Marea Britanie intenționează să mute temporar zeci de migranți tamili în România, în cazul în care aceștia vor accepta oferta autorităților britanice, fără a se menționa însă nimic despre acordul autorităților române privind acceptarea acestora.

De la BBC, citat de Digi24, aflăm că zeci de migranți tamili, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, ar putea fi relocați temporar în România, într-un centru administrat de ONU, dacă vor accepta oferta autorităților britanice.

După șase luni, tamilii ar putea fi mutați în Regatul Unit. Altor migranți din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, unde oamenii spun că se confruntă cu persecuții. În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian, după ce barca lor a avut probleme. Jurisdicția asupra insulei a fost cedată recent de către Regatul Unit către Maurițius.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a declarat că miniștrii au lucrat pentru a găsi o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor teritoriale britanice”. Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oamenilor li s-a spus că vor rămâne în centrul din România timp de până la șase luni, notează sursa citată.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „UPDATE/ Ministerul de Interne, reacție în cazul relocării migranților tamili în țara noastră: Până la această oră, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România”

  1. Dar ce esre Romania, latrina Marii Britanii si a ministrilor ei homosexuali si criminali recunoscuti ?

    Iar apoi, nu ” autoritatile ” au vreun cuvint de spus in aceasta privinta, cea a inlocuirii etniei romane cu tot soiul de veniti de peste mari, ci Poporul, caci Romania este a Poporului si nu a ” autoritatilor ” ce slugaresc iudeo-masoneria locala si internationala – mai ales .

    ” Autoritatile ” ar face bine sa isi bage mintile in cap si sa isi tina apucaturile tradatoare pentru ele , daca le trece cumva vreun gind de acest fel prin minte .

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.