Ministerul Mediului începe înlocuirea sobelor clasice pe lemne. Program pilot în 27 de județe

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, luni, că un program pilot privind achiziția de sobe eficiente energetic va fi lansat în perioada următoare, în 27 de județe din zona montană.

Proiectul „Rabla pentru sobe” a fost lansat în dezbatere publică încă prin primăvara acestui an, după cum a relatat atunci RostOnline.

„În România, din păcate, marea majoritate a locuințelor care se încălzesc cu lemne de foc sunt slab eficiente energetic, iar despre sobele din ele ce să mai vorbim. Randamentul mediu al unei sobe în mediul rural în România este de 20-25% și, din acest motiv, am pregătit un program pilot în România, de 500 de milioane de lei, ca să finanțăm achiziția de sobe eficiente în localitățile din cele 27 de județe ale României din zona montană.

Vom finanța 75% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, care trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce înseamnă un randament de cel puțin 80%, deci ele vor consuma la jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn utilizată acum pentru a încălzi aceeași suprafață.

Nu se pune problema să renunțăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, se folosește dintotdeauna, nu avem de ce să cerem cuiva să schimbe modul în care își încălzește locuința. Cu atât mai mult cu cât lemnul de foc este o resursă regenerabilă”, a transmis, luni, ministrul Mircea Fechet.

Context:

Sobele clasice sunt folosite în peste 80 % din locuințele din mediul rural din țara noastră, adică în 2,7 milioane de gospodării.

În aproximativ jumătate din gospodăriile din România, adică în 3,5  milioane de locuințe,  se folosește încălzirea pe lemne, ceea ce contravine politicilor europene de mediu, astfel încât autoritățile române au început să impună măsuri și programe care vizează limitarea utilizării sobelor clasice pe lemne.

Pe același subiect:

Sobele clasice din gospodăriile românești, în ținta eco-tiraniei

Sobele pe lemne, înlocuite cu pompe de căldură, până în 2050

Adio, centrale și sobe pe lemne? Premierul Ciolacu anunță o finanțare de 3 miliarde de euro pentru TRANZIȚIA ENERGETICĂ

Parlamentul European a aprobat planul pentru DECARBONIZAREA sectorului clădirilor. La ce să ne așteptăm în următorii ani


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost