Ministrul Agriculturii confirmă planul Bruxellesului de a elimina fondurile pentru Agricultură, după 2027

Ministrul Agriculturii a confirmat, joi, că fondurile pentru Agricultură, atât pentru plăți directe (FEGA), cât și pentru dezvoltarea rurală (FEADR), ar putea fi eliminate, după anul 2027, anunță Agerpres.

Declarația a fost făcută la Congresul European al Fermierilor, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

Reamintim că oficialii de la Bruxelles responsabili cu bugetul UE au făcut un set de recomandări privind finanțarea UE post-2027, după cum a relatat RostOnline.

„Intenţiile sunt şi am văzut declaraţiile de la nivelul Comisiei de a integra inclusiv Politica Agricolă Comună în totalitatea fondurilor alocate fiecărui stat, după data de 2027”, a confirmat, joi, ministrul Florin Barbu.

În acest context, ministrul român a anunțat că solicită organizarea unui referendum la nivel european prin care fermierii să decidă ca Politica Agricolă Comună (PAC) să rămână structurată pe cei doi piloni importanţi şi să fie separată de alte fonduri europene după 2027.

„Am lansat către preşedintele COPA-COGECA o provocare: realizarea în comun a unui referendum. Practic, fermierii trebuie să dea un vot clar pe acest referendum, astfel încât Politica Agricolă Comună să rămână separat faţă de alte fonduri care sunt alocate fiecărui stat, după anul 2027. Vrem să menţinem cei doi piloni, FEADR şi FEGA, respectiv partea de investiţii în agricultură, dar şi partea de plăţi directe în agricultură”, a precizat Florin Barbu.

El a menţionat că, în cazul în care la „această provocare” lansată către COPA-COGECA – structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor şi cooperativelor – nu se va lua o decizie, va solicita organizarea unui referendum în România, iar rezultatul va fi prezentat în Consiliul de miniştri AgriFish.

„În cazul în care nu se va lua o decizie la nivel de COPA-COGECA, săptămâna viitoare voi solicita şi voi avea o întâlnire cu formele asociative din agricultura din România, dar şi cu persoanele juridice independente pentru realizarea acestui referendum în România. Eu voi merge în Consiliul Agrifish cu votul direct al fermierilor, astfel încât Politica Agricolă Comună în Uniunea Europeană să rămână şi după 2027 aşa cum a fost până acum, separat de alte fonduri europene şi cu cei doi piloni importanţi: FEADR pentru dezvoltarea sectorului vegetal, zootehnic, industria alimentară şi FEGA pentru plăţi directe pe suprafaţă”, a subliniat Barbu.

Reamintim că ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, a anunțat, luni, pe Facebook, că Ungaria nu va accepta eliminarea subvențiilor pentru fermieri, așa cum intenționează Bruxellesul.

Pe același subiect:

Banii europeni pentru fermieri, sub semnul întrebării, din 2028. Politica Agricolă Comună, pe agenda Consiliului Agricultură și Pescuit (21-22 octombrie, Luxemburg)

Ministrul ungar al Agriculturii: Nu vom accepta eliminarea subvențiilor pentru agricultură

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost