Ministrul Agriculturii, reacție seacă și întârziată la importurile de ouă din Ucraina: Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a recunoscut, joi, că există o problemă cu importurile de ouă din Ucraina care au invadat piețele din Românie și a declarat că este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene.

Declarația ministrul român este făcută la mult de o săptămână de când omologul bulgar a solicitat deja suspendarea importurile de ouă din Ucraina, până când piața va fi reglementată.

„Este nevoie de o intervenție a Comisei Europene în privința importurilor ucrainene de ouă și carne de pasăre, ținând cont de faptul că fermierilor noștri le sunt impuse anumite condiționalități cu privire la creșterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparație cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Așteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiți să aplicăm mecanismul de licențiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr și făină”, a declarat ministrul Florin Barbu, prin intermediul unui comunicat transmis de Ministerul Agriculturii.

Ministrul Florin Barbu susține că a solicitat deja Comisiei Europene o soluție pentru protejarea fermierilor europeni de prețurile de dumping practicate de Ucraina.

Reamintim că, potrivit informațiilor din piață, importurile de ouă din Ucraina au ajuns și în magazinele din România,  ele fiind comercializate cu 55 de bani bucata. Producătorii români se plâng de concurență neloială, după cum a relalat RostOnline.

„Preţul mi se pare îngrijorător de mic. Să ajungă din Ucraina până la noi, pe rafturi, la un preţ atât de mic nu este bună şi nu aduce niciu  beneficiu consumatorului final. Este mult sub preţul pieţei”, a declarat Vladimir Lăpădat.

Cumpărătorii preferă produsele româneşti, dar contează la fel de mult şi preţul. Ouăle din Ucraina pot reprezenta un pericol pentru sănătatea celor care le consumă, atrag atenţia experţii din industria alimentară.

„Lucrurile sunt necontrolate. Nici nu ştim calitatea acestor ouă şi nici nu ştim cu ce sunt hrănite găinile în Ucraina, care produc aceste ouă. Din Ucraina, nu cred că se verifică ceva, chiar dacă instituţiile statului ne spun lucrul ăsta”, a declarat Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

Întrebat atunci de situaţie, Ministrul Agriculturii nu a dorit să comenteze subiectul.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ministrul Agriculturii, reacție seacă și întârziată la importurile de ouă din Ucraina: Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene”

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.