Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó: Ungaria nu este de acord ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina

Ucraina respinge noul plan al Uniunii Europene de a trimite consilieri militari în Ucraina pentru coordonarea unor operaţiuni de antrenament, deoarece asta ar însemna un risc de escaladare a războiului, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, anunță MTI.

Şeful diplomaţiei ungare a amintit că UE a decis în noiembrie 2022 să înceapă pregătirea militarilor ucraineni pe teritoriul statelor membre. Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria nu a participat la această misiune și nici nici nu a antrenat militari ucraineni pe teritoriul său.

Acum, UE dorește prelungirea misiunii cu încă doi ani, însă și cu trimiterea consilierilor militari în Ucraina.

Péter Szijjártó a subliniat că prelungirea mandatului de doi ani al misiunii se află, acum, pe ordinea de zi, însă după lungi discuţii şi negocieri a fost înaintată o propunere extrem de periculoasă, pentru că nu ar fi vorba doar de prelungirea operaţiunii în timp, ci şi de faptul că UE ar trimite în Ucraina şi consilieri militari care să îndeplinească sarcini de coordonare.

„Noi spunem nu acestei propuneri. Am semnalat deja acest lucru serviciului de afaceri externe al Uniunii Europene, la Bruxelles, că noi nu putem să sprijinim propunerea în această formă. Am solicitat revizuirea propunerii”, a relatat ministrul ungar de externe.

Potrivit acestuia, această propunere reprezintă un pas deosebit de periculos în ceea ce priveşte riscul de escaladare a războiului. Ministrul a subliniat că Ungaria nu va participa la această operaţiune, chiar dacă va continua, iar în forma actuală, guvernul maghiar cu siguranţă nu va susţine prelungirea.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.