Povestea casei din Ierusalim a lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

A fost odată ca niciodată în Ierusalim un bărbat pe nume Tawfiq Canaan. A fost un cunoscut medic și cercetător palestinian. A fost, de asemenea, un etnograf, un istoric al folclorului palestinian, proprietarul unei colecții mari și impresionante de amulete și obiecte rituale locale, un lider al poporului său și un luptător aprig împotriva colonialismului britanic și sionist.

Sociologul Salim Tamari l-a descris drept un „etnograf nativist” care a scris și a colecționat pentru a stabili surse de legitimitate pentru cultura și identitatea națională palestiniană. La începutul secolului al XX-lea, palestinienii începuseră să se îngrijoreze de pretențiile sionismului și imperialismului european asupra pământului lor. Istoria palestiniană a fost și este în mare parte o tradiție orală, dar Canaan a simțit că se apropie ziua în care va fi nevoie ca existența poporului palestinian va trebui dovedită în scris.

Călătorind de-a lungul și de-a latul Palestinei, Canaan a înregistrat piese folclorice palestiniene și a adunat obiecte tradiționale palestiniene în speranța de a înființa un muzeu care să dovedească independența și apartenența palestinienilor la pământ.

Familia Canaan locuia într-o casă frumoasă din cartierul Musrara, doar una dintre casele pe care le deținea în Ierusalim. Casa lor se afla vizavi de zidul Orașului Vechi, pe strada Godfrey de Bouillon, numită acum strada Ha’ayin Het.

În februarie 1948, cartierul Musrara a fost bombardat pentru prima dată. Pe 5 mai casa doctorului Canaan a suferit o lovitură directă. Doctorul Canaan și familia sa și-au părăsit casa și și-au găsit refugiu în mănăstirea ortodoxă grecească din interiorul Orașului Vechi. Erau siguri că se vor întoarce curând acasă. În fiecare zi, doctorul și soția sa priveau de pe meterezele zidurilor Orașului Vechi cum casa lor era jefuită, manuscrisele distruse și părți din colecția lor unică etnografică furate. Familia Canaan nu s-a mai întors niciodată acasă. În casa respectivă locuiesc acum evrei. La 15 ianuarie 1964, la vârsta de 81 de ani, dr. Tawfiq Canaan a murit sărac din punct de vedere material, dar bogat în realizări.

În 1949, o familie de evrei din Statele Unite a venit în Israel. Nu aveau unde să locuiască. La acea vreme, Ierusalimul era plin de proprietăți disponibile: casele palestinienilor care au fost expulzați sau au fugit din partea de vest a orașului. Administrația evreiască a proprietăților jefuite de la palestinieni a dat familiei o casă frumoasă și goală în care să locuiască. La sfârșitul anului 1959, familia a cumpărat casa. A plătit pentru ea 16.500 de lire (conform registrului proprietății). Un adevărat chilipir pentru o casă situată în inima orașului, pe un lot de 581 metri pătrați. De dragul comparației, un apartament cu trei camere în Bat Yam a fost vândut la acea vreme cu 32.000 de lire; de două ori mai mult decât vila cu două etaje din Ierusalim.

Părinții au trăit până la o vârstă înaintată, iar casa a fost moștenită de cei doi fii ai lor. Unul dintre ei și-a vândut cota de 50% din proprietate pentru 4,24 milioane de șekeli (1,3 milioane de dolari) fratelui său. Numele fratelui este Benjamin Netanyahu.

Această casă, de pe strada Haportsim nr. 4 din cartierul Katamon, este, de asemenea, proprietate palestiniană furată care a fost dată evreilor. Proprietarii săi legali continuă să fie regretatul Dr. Tawfiq Canaan și moștenitorii săi.

Pentru a putea confisca proprietățile palestinienilor expulzați, Israelul a promulgat în 1950, Legea proprietății persoanelor absente. Legea prevedea că dacă proprietarul nu se prezenta pentru a-și revendica proprietatea, aceasta intra automat în proprietatea statului. Și cum palestinienilor nu li se permitea să se întoarcă la casele lor, normal că nu au putut fi revendicate. Proprietățile confiscate în acest mod au fost date, ulterior, coloniștilor evrei.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.