Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Statul trebuie să-şi scadă cheltuielile de funcţionare. Mă îngrozesc pentru ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie

Statul trebuie să-şi scadă cheltuielile de funcţionare, altfel mă îngrozesc pentru ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie încolo, pentru că e o normalitate să vină şi decontul la un moment dat, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, notează Agerpres.

„Părerea mea este că pentru aducerea mai multor investitori străini în România care să creeze acele bunuri de larg consum spre satisfacţia consumatorului, trebuie să avem un cadru fiscal predictibil. Şi de ce nu, o nouă fiscalitate atractivă, pentru că nu mai avem alt atuu în mână ca ţară pentru atragerea investiţiilor străine. Noi nu suntem în cazul Ungariei care a avut un alt gen de retrocedare a proprietăţii. Guvernul şi autorităţile locale din Ungaria îşi permit să ofere un teren în zone strategice, căi ferate, autostrăzi unor investitori străini, precum cazul BMW la Debrecen. Noi, din păcate, trebuie să apelăm la latifundari şi nu înţelegem că investitorul în producţie blochează banii în tehnologie, nu ca retailerul care îşi permite să cumpere pământ. Ce ar mai putea rămâne pentru atragerea de investiţii ? O fiscalitate redusă şi predictibilă pe termen lung. Mă îngrozesc pentru ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie încolo, pentru că e o normalitate să vină şi decontul la un moment dat. Poate şi organismele financiare internaţionale au fost oarecum complice cu ce s-a întâmplat pe piaţa internă. N-au pus presiune pe noi, au zis să nu se bage, să nu afecteze procesul electoral, dar cred că va veni decontul”, a spus Daraban, la conferinţa „Concurenţa în sectoare cheie”.

Preşedintele CCIR a explicat faptul că statul trebuie să-şi scadă cheltuielile de funcţionare pentru a mai putea atrage investiţii.

„Lupta noastră este ca statul să-şi scadă cheltuielile de funcţionare, altfel nu văd ieşirea la liman şi nu văd cum va mai putea atrage investiţii. Efectiv cred că aici este următorul challenge: să punem presiune pe guvernanţi întâi să-şi rezolve problemele dânşilor, problemele funcţionale, ca să se ajungă la un buget confortabil, ca să putem să ieşim pe piaţă, să atragem investiţii de care avem nevoie atât de mult”, a explicat oficialul.

Conform şefului CCIR, în anul fiscal 2023, cifra de afaceri a companiilor active în România s-a diminuat uşor până la 490 de miliarde de euro, în timp ce profitul brut a scăzut la 51 miliarde de euro.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Statul trebuie să-şi scadă cheltuielile de funcţionare. Mă îngrozesc pentru ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie”

  1. Doar investitorii straini au importanta, dupa cite imi pot da eu seama . Cei autohtoni nu prezinta nici un fel de interes , daca tin cont de discursul redat in articol.

    Dupa parerea mea, prezenta investitorilor straini a falimentat economia noastra , dupa 35 de ani de investitori straini care nu platesc taxe pe profit nu mai posedam absolut nimic, toate bogatiile solului si subsolului nostru au ramas doar o amintire, insa ” functiile ” continua sa faca propaganda investitiilor straine. Nu le-am auzit nici un moment sa faca apel la antreprenorii nostri, sa ii cheme sa stringa rindurile si sa readuca tara noastra pe un fagas normal economic, pe calea dezvoltarii , cu produsele noastre autohtone si nu cu toate deseurile care ni se imping pe git zi de zi de catre corporatiile straine avide de cistig mare si de calitate redusa, nemai vorbind despre salarizarea minima a lucratorilor .

    Nu am nimic impotriva scaderii cheltuielilor de protocol si de functionare ale ” statului „, insa cred ca acest lucru nu are vreo legatura cu investitiile . Tot asa cum nu vad de ce as deplinge ” organizatiile financiare ” , adica Banca Mondiala si FMI-ul, care nu fac decit sa ne stoarca cit mai mult si sa ne santajeze in folosul tot al profitului comercial .

    Dar se pare ca sefului Camerei de comert i se pare ca nu am fost storsi destul.

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.