Racla cu moaștele Sf. Pantelimon a fost adusă de la Muntele Athos la Iași, la Sf. Parascheva

Miercuri, 9 octombrie, în jurul orei 20.00, delegația sosită de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos a adus la Iași un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, anunță Doxologia.

Părinții din Sfântul Munte au fost întâmpinați la Aeroportul Iași de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După momentul oficial, delegația a ajuns la Catedrala Mitropolitană și a așezat, lângă racla Sfintei Parascheva, cinstitele moaște ale Tămăduitorului.

Credincioșii care sosesc în aceste zile binecuvântate la Iași cu prilejul hramului Sfintei Parascheva vor avea ocazia să se închine din această seară și la moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon. Sfintele moaște au fost aduse de o delegație din Grecia, condusă de părintele Nikodimos Rantsios, delegatul starețului Partenie de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

Foto: Oana Nechifor/Doxologia

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Iașilor, anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Aceștia au dorit să ofere pelerinilor care ajung la Iași, la mijlocul lunii octombrie, bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli.

„După o tradiție care are deja un anumit număr de ani, pentru sfântul pelerinaj al Sfintei Maicii noastre Parascheva, sunt aduse din țară sau dinafara țării sfinte moaște, pentru a mări bucuria pelerinilor care vin la Iași – să se închine în fața raclei Sfintei Parascheva, să aibă și o altă bucurie, în mod special pentru sfinții care sunt spre închinare în diferite părți ale lumii ortodoxe, iar accesul multora dintre creștinii noștri este mai greu.

De aceea, ne bucurăm să avem, în acest an, binecuvântatele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli, sfinte moaște care se află în Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos. Cu atât mai mult, este bucuria pelerinelor care nu pot merge spre închinare în Sfântul Munte Athos, să aibă posibilitatea să se închine împreună cu pelerinii bărbați la sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. […]

Astfel, în aceste zile, pelerinii din Iași, din Moldova, din țară sau dinafara țării, au posibilitatea aici, la Iași, să-L cinstească pe Marele și Milostivul Dumnezeu, prin intermediul sfinților Săi, Sfânta Parascheva și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, înțeleg, poate, mai bine, că darul sfințeniei nu este un dar spre care creștinii nu pot să tindă, ci poate doar pentru cei mai buni dintre creștinii de altădată și nădăjduim că sunt și astăzi creștini care încearcă să se ridice la adâncimea și înălțimea sfințeniei Sfintei Parascheva, a Sfântului Pantelimon și a tuturor sfinților care împodobesc cerul și pământul.

Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, au ocazia să înțeleagă, în duh de smerenie, unde suntem noi pe pământ și unde ar trebui să fim, adică la înălțimea Sfinților lui Dumnezeu. Și chiar dacă, datorită neputințelor noastre sau prea multelor noastre păcate, nu ajungem acolo, sfinții ne cheamă să tindem spre această tânjire, acest dor, această dorință a noastră de a ne apropia de sfinți. Chiar dacă rămânem încă foarte departe de sfințenia lor, ea este bine-plăcută lui Dumnezeu pentru că El vede gândul nostru, duhul nostru și ochii noștri privind spre sfințenia sfinților, ca să ne bucurăm și noi de o picătură, de o fărâmitură din darurile cu care Dumnezeu i-a împodobit și i-a binecuvântat pe sfinții Săi”, a spus  ÎPS Părinte Mitropolit Teofan.

De asemenea, părintele Nikodimos Rantsios a transmis la rândul său un gând de recunoștință, către pelerini și către cei prezenți în catedrală.

Detalii despre programul Hramului sunt disponibile aici.

Pe același subiect:

O familie împodobește baldachinul Sfintei Parascheva de la Iași, pentru al 21-lea an consecutiv

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost