Renate Weber, prezentă la conferința ILGA-Europe de la București. Cu ce mandat a participat Avocatul Poporului la întâlnirea activiștilor LGBT

În perioada 16-19 octombrie, la București, s-a desfășurat conferința ILGA- Europe, care a reunit activiști LGBT din Europa și Asia Centrală.

Conferința a fost co-organizată de Asociaţiile Accept şi MozaiQ, organizaţii LGBTI din România.

Participanții la eveniment au militat, printre altele, pentru legalizarea nu doar a „parteneriatului civil” între persoane de același sex, ci și pentru „căsătoria civilă” a homosexualilor.

„Curţile Europene au emis două hotărâri prin care se afirmă că România ar trebui să recunoască atât parteneriatele între persoane de acelaşi sex, cât şi recunoaşterea de gen realizată într-o altă ţară a UE. Este timpul ca România să ajungă din urmă majoritatea Uniunii Europene şi să implementeze aceste hotărâri. România trebuie să adopte legislaţie pentru a recunoaşte parteneriatele şi familiile curcubeu, astfel încât drepturile omului ale persoanelor LGBTI să fie protejate, în loc să fie folosite în scopuri politice, prin tentative de legiferare care limitează drepturile lor fundamentale”, a spus Katrin Hugendubel, Director de Advocacy al ILGA-Europe, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori.

Prezentă la eveniment, Renate Weber, Avocatul Poporului, a susținut ideea parteneriatului civil.

„Primul lucru de care avem nevoie, iar acesta ar fi un pas major înainte, este o lege asupra parteneriatului civil, care să se aplice tuturor, cuplurilor de acelaşi sex şi cuplurilor heterosexuale, în manieră nediscriminatorie. Avem nevoie de acest parteneriat (…) dacă vrem ca oamenii să se acomodeze cu schimbarea, avem nevoie de acesta”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.

De la „parteneriat civil” la „căsătoria civilă” a homosexualilor

La eveniment au participat și candidați la alegerile parlamentare, printre care Florin Buhuceanu (pe listele REPER), Diana Buzoianu (USR), Andreea Leonte (REPER), Florina Presadă (SENS).

„Persoanele LGBTI au nevoie de mai mult decât parteneriat civil, au nevoie de mai mult de jumătăţi de măsură. Dreptul complet este căsătoria civilă şi tot ceea ce derivă de acolo. Asta înseamnă să protejezi familia în România. Căsătorie civilă pentru toată lumea, parteneriat civil pentru toată lumea şi toate drepturile derivate de acolo. Da! Familiile LGBTI includ şi copii şi e cazul să spunem şi asta. Este cazul să o spunem răspicat. Vrem să ne asumăm cu adevărat că suntem partide care luptă pentru egalitate şi drepturile omului. Haideţi să nu mai operăm cu jumătăţi de măsură”, a declarat Florina Presadă, fostă directoare executivă Accept şi candidată pe listele Mişcarea SENS la parlamentare.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.