VIDEO/ Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), la Strasbourg: Soluția pentru integrarea rapidă a Republicii Moldova în UE este reunificarea cu România

Europarlamentatul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în PE, a anunțat că Parlamentul European va vota, marți, o rezoluție referitoare la Republica Moldova.

Cu această ocazie, europarlamentarul Claudiu Tâziu a acordat un interviu pentru TVR, în care a explicat care sunt pașii pe care Republica Moldova ar trebui să-i urmeze în vederea integrării în UE.

„Rezoluția este un demers foarte necesar în această perioadă, pentru că trebuie să susținem orice parcurs european al Republicii Moldova.

Pe de altă parte, Republica Moldova ar trebui să fie atenționată cu privire la câteva restanțe pe care le are, vizavi de numărul acesta european pe care și l-a fixat.

Mă refer, de pildă, la derusificarea ei, așa cum s-ar cădea. Acest lucru începe prin a renunța la aderarea la CSI, adică la Comunitatea Statelor Independente, care este controlată sută la sută de Rusia și cu care Republica Moldova nu are nimic de-a face, nefiind nici măcar învecinată cu Rusia.

Pe de altă parte, să renunțe la rusificarea prin învățământ a minorităților etnice care nu sunt de origine rusă, cum sunt găgăuzii, bulgarii sau chiar romii.

Republica Moldova trebuie să-și rezolve problemele cu Transnistria. Este inadmisibil ca 10% din teritoriul național al Republicii Moldova să fie controlat de o bandă de rebeli, care sunt asistați de Armata a 14-a rusă, dar sunt- pe de altă parte- tolerați de autoritățile de la Chișinău, pentru că ei intră și ies din regiunea respectivă în deplină libertate, fac exporturi de acolo și nu e ceva cu care Uniunea Europeană să fie foarte confortabilă.

De asemenea, ar trebui ca Republica Moldova, în viziunea mea, să procedeze la desecretizarea arhivelor fostelor servicii secrete ruse NKVD și KGB, de pe teritoriul ei. Nu a făcut lucrul acesta.

Nu în ultimul rând, să retrocedeze bunurile mobile și imobile ale Bisericii Ortodoxe, pentru că ele au fost confiscate de un regim opresiv totalitar și trebuie să încheie pentru totdeauna cu acel regim.

Numai așa Republica Moldova va dovedi că își dorește cu ardoare să adere la valorile europene și la spațiul european.

Totuși, mai am de făcut un amendament.

Soluția pentru integrarea rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este să parcurgă un calendar al aderării, ci reunificarea cu România.

În momentul reunificării, această integrare va fi deplină și imediată. Ea poate avea loc dacă există voința poporului român aflat de ambele maluri ale Prutului, exprimată prin cele două parlamente, de la București și de la Chișinău. Știm foarte bine că toate condițiile sunt întrunite.

Republica Moldova un stat făcut pe o parte din ceea ce a fost România Mare. Astăzi, mai mult de 50 % dintre cetățenii moldoveni și-au recăpătat cetățenia română. Totul va fi foarte lesne, numai să dăm curs acestei voințe a națiunii române de reunificare, după modelul german”, a declarat, pentru TVR, europarlamentarul Claudiu Târziu.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.