Volodimir Zelenski, la Bruxelles: Ucraina să aibă arma atomică sau să fie membră NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a prezentat, joi, la Bruxelles, „planul de victorie” șefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene și miniștrilor apărării din statele aliate NATO.

Potrivit presei internaționale, Zelenski a cerut liderilor din UE mai mult ajutor financiar şi militar înainte de ceea ce el a numit o „iarnă periculoasă”.

Ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor pe care Occidentul le furnizează Ucrainei şi desfăşurarea pe teritoriul ucrainean a unor arme de descurajare nenucleare sunt două cereri care nu au primit până acum sprijin din partea Aliaţilor. Planul prezentat de Zelenski recomandă, de asemenea, trimiterea unei invitaţii acum pentru Kiev de a adera la NATO, singura garanţie reală de securitate pentru ţara sa, potrivit preşedintelui ucrainean, anunță agenția dpa, citată de Agerpres.

În fața presei europene, Zelenski a susținut că, pentru a fi apărată, „Ucraina ar trebui să dețină arma atomică sau să fie membră a unei alianțe care s-o apere și ce altă alianță militară există în afară de NATO?”, notează RFI.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, Zelenski se lovește acum de poziția Poloniei,care condiționează drumul Ucrainei spre UE de recunoașterea masacrului de la Volînia, din 1943. Totuși, UE rămâne alături de Kiev privind banii (există un acord pentru 35 miliarde de euro de trimis până la sfârșitul anului folosindu-se dobânda fondurilor rusești înghețate la Bruxelles) și privind armele (prin Facilitatea pentru Pace).

Totodată, Zelenski a declarat că Rusia se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi nord-coreeni în Ucraina, citând surse din cadrul serviciilor secrete, informează dpa, citată de Agerpres.

Intrarea soldaţilor nord-coreeni în război este „foarte urgentă” pentru Rusia, a adăugat Zelenski.

Nu în ultimul rând, Volodimir Zelenski a mai afirmat că Donald Trump, candidatul republican în alegerile prezidenţiale americane, ar fi  fost de acord cu argumentele sale pentru a sprijini aderarea Ucrainei la NATO.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.