Liderii UE au adoptat, săptămâna trecută, la Budapesta, o declarație privind noul pact pentru competitivitatea europeană.
Documentul a fost adoptat, vineri, la reuniunea informală a Consiliului European. Evenimentul a fost găzduit de Ungaria, la câteva zile după câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, pe care premierul Viktor Orban îl prezintă ca fiind un aliat de încredere.
În acest context, ar fi fost de așteptat ca declarația de la Budapesta să prezinte adevăratele probleme care afectează competitivitatea europeană și să propună soluții eficiente, mai ales că premierul Orban a promovat documentul sub sloganul „Vrem să facem Europa din nou măreață”.
În schimb, declarația de la Budapesta insistă cu „neutralitatea climatică”, liderii europeni reuniți la Budapesta anunțând într-un glas că se dorește transformarea UE în „primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume”.
De altfel, premierul Viktor Orban a ținut să precizeze că deși au existat „conflicte politice grave” între Comisia Europeană și Ungaria, de această dată s-a abținut, din politețe, de la vreo „dezbatere tranșantă” cu Ursula von der Leyen.
Prin urmare, în timp ce economiile europene sunt aduse la faliment de politicile europene de mediu, liderii UE reafirmă la unison că nu renunță la obiectivul privind neutralitatea climatică, dimpotrivă îl prezintă ca fiind unul esențial pentru Uniunea Europeană- și asta într-o declarație comună care vizează competitivitatea europeană.
Pe același subiect:
Falimentarea economiilor europene, pas cu pas
Criza europeană se adâncește. După Germania, Franța anunță închideri de fabrici și concedieri masive

- 4 aprilie. Ziua porților deschise la Academia Română (program) - 4 aprilie 2025
- „Despina Doamna-cronica unui destin”. Piesă de teatru pusă în scenă după o carte scrisă de maicile de la Mănăstirea Diaconești - 3 aprilie 2025
- Europarlamentarul Claudiu Târziu: Finalul perioadei electorale va aduce o serie de scumpiri care vor goli buzunarele românilor - 3 aprilie 2025