Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în PE, a criticat în termeni duri intenția Kievului de a interzice elevilor români din Ucraina să comunice în limba română chiar și în pauzele de la școală.
„Elevii români din Ucraina se află în fața unei amenințări grave: riscă să le fie interzisă comunicarea în limba română chiar și în pauzele dintre ore, conform unui proiect de lege inițiat de Kiev. Este de neconceput ca, după tot sprijinul oferit de România Ucrainei, să asistăm la o astfel de măsură care sfidează valorile europene și drepturile fundamentale ale minorităților!
Acest proiect nu reprezintă doar o lovitură asupra comunității românești din Ucraina, ci și o insultă la adresa relațiilor de bună vecinătate și a angajamentelor asumate de Kiev în fața Europei și a lumii. Nu vom permite ca limba și identitatea românească să fie anulate prin decizii politice care încalcă dreptul copiilor români de a-și exprima liber cultura și limba maternă!
Mă voi lupta cu toate mijloacele pentru a împiedica această nedreptate! Voi ridica această problemă la toate nivelurile și voi face tot ce îmi stă în putere ca drepturile românilor din Ucraina să fie protejate, iar copiii noștri să poată vorbi românește fără frică și fără restricții”, a transmis, luni, pe Facebook, europarlamentarul Claudiu Târziu.
Reamintim că Anatol Popescu, președintele Asociației Basarabia a avertizat că elevii români din Ucraina riscă să piardă dreptul de a comunica în limba română în pauzele dintre ore, potrivit unui proiect de lege propus de Kiev, după cum a relatat RostOnline.
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
- Premierul Viktor Orban anunţă că îl va invita pe Netanyahu în Ungaria pentru a sfida mandatul de arestare al CPI - 22 noiembrie 2024
- Prezidențiale 2024. Românii își aleg viitorul președinte. A început votul în diaspora - 22 noiembrie 2024
Unde este marea democratie aici americana si ceea europeana , privind asa zisul ” drept la libera exprimare ” , cazul in speta , unde cu atat mai mult unui copil ii este interzisa exprimarea in limba sa materna . Dar asa ” functionam ” ca ” licuriciul american si european ” pe vorbe fara fapte . Felicitari domnului sentator in cauza , pentru demersul sau , exista o legislatie internationala ( CEDO ) privind incalcare drepturi minoritati , cu atat mai mult la copii.