Poziția Academiei Române în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare

Academia Română a transmis, marți, 26 noiembrie, un comunicat de presă, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare.

Pentru informarea cititorilor noștri, redăm intergral comunicatul transmis de Academia Română:

„În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare care au loc în România și al ascensiunii unor forțe politice antioccidentale, însoțită de spaimă, dar și de acuze din partea presei, inclusiv la adresa Academiei Române, conducerea Academiei Române face următoarele precizări:

Academia Română respinge hotărât orice acuză care se aduce instituției și președintelui acad. Ioan-Aurel Pop cu referire la o ipotetică susținere a ideilor nociv naționaliste, antieuropene și anti-NATO. În nenumărate rânduri, atât președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, cât și conducerea instituției și întregul corp academic și-au declarat în mod categoric opțiunile democratice, prooccidentale. Integrarea euroatlantică a României este singura garanție a păstrării independenței statului român și a libertăților democratice cucerite cu jertfă în decembrie 1989. Asocierea pripită a Academiei Române cu ideile suveraniste și filoruse este răuvoitoare, nedreaptă și chiar periculoasă. Academicianul Ioan-Aurel Pop, istoric reputat, a afirmat în multiple ocazii că amenințarea cea mai mare la adresa României a constituit-o întotdeauna în istorie colosul rusesc, cu permanenta sa aspirație imperialistă. Poziția noastră geopolitică, într-o zonă sensibilă, la granița de est a democrației europene, amenințată de războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei, impune României o atitudine fermă pro-NATO și excluderea ideii de neutralitate.

Instituția noastră se dezice complet și cu hotărâre de orice persoană care face, în numele Academiei Române, apologia suveranismului, a naționalismului extremist și, cu atât mai grav, a opțiunilor filoruse și filoputiniste. Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraționistă, care pune în pericol libertățile democratice și siguranța statului român.

În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societății românești, instituțiilor statului, presei și tuturor forțelor democratice din țara noastră îndemnul la maturitate, luciditate și discernământ, pentru apărarea responsabilă și solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noștri.”

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Poziția Academiei Române în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare”

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.