Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 300 de milioane de euro pentru 5 proiecte de achiziții publice în comun în domeniul apărării.
Proiectele se derulează în cadrul Instrumentului european de consolidare a industriei de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA), fiecare proiect primind 60 de milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis de CE.
Sursa citată susține că „achizițiile publice în comun vor face capabilitățile de apărare critice mai accesibile pentru forțele armate ale statelor membre.”
Comisia a anunțat primele proiecte finanțate, în trei domenii:
Achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă
Două proiecte vor consolida capabilitățile comune de apărare aeriană și antirachetă. Proiectul „MISTRAL” sprijină achiziționarea în comun de sisteme de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune „Mistral” de către nouă state membre (FR, BE, CY, EE, ES, HU, SI, RO, DK). Un alt proiect, „JAMIE” (pentru „Inițiativa comună de apărare împotriva rachetelor aeriene în Europa”), va avea ca rezultat achiziționarea în comun a sistemelor de apărare aeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM de către șase state membre (DE, SI, BG, AT, EE, LV). Acestea sunt sisteme de protecție împotriva amenințărilor aeriene, cum ar fi aeronavele de luptă, elicopterele de atac și sistemele aeriene fără pilot.
Achiziționarea de vehicule blindate moderne
EDIRPA va sprijini, de asemenea, achiziționarea de către patru state membre (FI, LV, SE, DE) a sistemului comun de vehicule blindate (CAVS), un transportator blindat modern pentru transportul protejat al trupelor.
Achiziționarea de muniție
În alte două proiecte, EDIRPA va sprijini achiziționarea în comun a diferitelor tipuri de muniție de artilerie de 155 mm, și anume proiectul „CPoA 155mm” care implică șase state membre (NL, IT, PL, LT, DK, HR) și proiectul „HE 155mm” care implică patru state membre (DE, DK, NL, EE).
Cele cinci proiecte selectate reprezintă o valoare combinată a achizițiilor publice de peste 11 miliarde de euro. Investiția de 300 de milioane euro a EDIRPA a stimulat un angajament de peste 36 de ori mai mare.
Cele cinci proiecte EDIRPA selectate, pentru toate cele trei domenii, vor intra acum în etapa de pregătire a acordului de grant, care implică o coordonare detaliată între Comisie și consorțiile de autorități publice ale statelor membre.
Proiectele EDIRPA selectate implică 20 de state membre, dintre care unele se vor angaja pentru prima dată în proiecte comune de achiziții publice în domeniul apărării.
Sprijinirea Ucrainei
Majoritatea proiectelor selectate includ, de asemenea, achiziții de produse din domeniul apărării destinate Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă și muniție, anunță CE.
- Noul tren Alstom s-a stricat a doua zi după inaugurare. Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Brigada PSD ne lasă moștenire un munte de maculatură de propagandă și o țară devastată de incompetență - 21 noiembrie 2024
- Partidul susținut de europarlamentarul Nicu Ștefănuță promovează adopția copiilor de către cuplurile LBGT - 21 noiembrie 2024
- A fost semnată cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei României. Cumpărăm de la americani 32 de avioane F-35 cu peste 6,5 miliarde de dolari plus TVA/ VIDEO - 21 noiembrie 2024