Comisia Europeană a inițiat, marți, 17 decembrie, proceduri oficiale împotriva TikTok cu privire la riscurile electorale în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, a anunțat Reprezentanța CE în România.
Decizia a fost luată „pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația TikTok de a evalua și a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România din 24 noiembrie”, notează sursa citată.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere.”, a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.
Lucrările se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii:
- sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului.
- politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit.
În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este „dacă TikTok a atenuat cu diligență riscurile pe care le prezintă aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale.”
În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia, se mai precizează în comunicatul de presă.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), mesaj fără echivoc în PE: Libertatea de expresie NU este negociabilă. Cenzura duce întotdeauna la dictatură - 17 decembrie 2024
- Comisia Europeană inițiază proceduri oficiale împotriva TikTok, în contextul alegerilor din România - 17 decembrie 2024
- Slujbe de pomenire pentru eroii Revoluției din decembrie 1989 - 17 decembrie 2024
Doar Postarile de pe TIK TOK sunt problematice!? Cele de pe Facebook nu sunt o problema? Nu prezinta riscuri?
Vrajeala cu TIK TOK este un motiv neintemeiat. Aceste forte extremiste globaliste urmaresc trecerea la dictatura si interzicerea dreptului de opinie pentru ca sa nu se afle de faradelegile si abuzurile pe care le comit.