Se anunță vremuri grele pentru agribusiness-ul din România. Pe lângă faptul că de la 1 ianuarie 2025, au fost eliminate total facilitățile fiscale pentru agricultură și industria alimentară, ca să nu mai vorbim de concurența produselor ucrainene, există temeri majore legat de ratificarea acordului de liber schimb UE- Mercosur, avertizează Termene.ro.
Efectul va fi devastator asupra agriculturii și zootehniei din UE, susțin asociațiile de fermieri din România, dat fiind prețurile de „dumping” ale produselor ce vor fi aduse din cele patru state Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay), ca urmare a costurilor de producție reduse și a normelor mai puțin stricte.
România va fi țara cea mai afectată la nivelul UE de acest acord, care ar putea scoate definitiv din piață pe producătorii de carne de pasăre și de vită, arată reprezentanții Federației ProAgro. De asemenea, un impact semnificativ se preconizează și pentru producătorii de cereale, iar lista poate fi extinsă cu ușurință.
Acordul Mercosur
La începutul lunii decembrie 2024, Comisia Europeană și țările Mercosur au anunțat încheierea unui acord pentru înființarea unei zone de liber schimb care să cuprindă 780 de milioane de oameni. Înțelegerea va trebui să fie aprobată de statele membre UE pentru a putea să intre în vigoare. Concret, este nevoie nevoie de aprobarea celor 27 de state membre UE.
Printre țările care se opun acordului se numără state precum Franța, Polonia sau Italia, în timp ce la polul opus se află Germania, Spania sau țările nordice.
Avertismentul fermierilor
„Deși recunoaștem importanța schimburilor comerciale și a acordurilor de liber schimb pentru dezvoltarea economică, suntem preocupați de impactul potențial negativ asupra agricultorilor și a industriilor agricole din România și Europa, dat fiind contextul inegal al normelor de producție și competitivitatea produselor sud-americane. Acordul, deși promovează liberalizarea tarifară pe scară largă, nu reușește să echilibreze diferențele semnificative între standardele de producție europene și cele ale blocului Mercosur. Subvențiile, normele de mediu și sociale mai puțin stricte din țările Mercosur creează o competiție neloială pentru fermierii europeni”, atrăgea atenția recent Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR).
Președintele Federației Naționale PRO AGRO, Ionel Arion, spunce că România va fi țara cea mai afectată de tratatul UE- Mercosur, în condițiile în care industria autohtonă nu prea are ce să exporte în America de Sud, spre deosebire de alte țări europene. Așa cum se știe, UE este cel mai mare producător de alimente cu înaltă valoare adăugată, dar și cel mai mare exportator de alimente procesate la nivel mondial.
„Pe lângă celelalte produse sau materie primă de industrie alimentară aduse din țările Mercosur va fi și carne de vită și carne de pui, ori România pe aceste două sectoare va fi devastată din punct de vedere al impactului, pentru că țara noastră are un grad de autosuficiență de 130% la carnea de pui și de 200% la carnea de vită”, a declarat, pentru Termene.ro, Ionel Arion.
Președintele ProAgros afirmă că toți fermierii din Europa, mai puțin cei din țările nordice, sunt îngrijorați de ceea ce presupune acordul Mercosur.
„De exemplu, Suedia va exporta avioane în Brazilia și Argentina, dar de acolo va trebui să vină înapoi mâncare. Apetența pentru aceste produse care sunt aduse din țările Mercosur nu va fi a țărilor nordice, ci a marilor retaileri, care vor șantaja fermierii sau producătorii din Europa de Est. Vor spune: nu vrei să dai carnea de vită cu un leu, o iau cu 80 de bani din Brazilia, nu vrei să-mi dai tona de pui cu 100 de euro, că o iau din Brazilia cu 30 de euro”.. (…) Va fi practic o sperietoare pentru noi, nu neapărat că vom și face acet lucru”, a mai precizat Arion.
Pe același subiect:
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, despre scindarea AUR și jocul „serviciilor” - 9 ianuarie 2025
- Eveniment istoric! Catedrala Națională va fi sfințită, duminică, 26 octombrie 2025, și va rămâne deschisă credincioșilor - 9 ianuarie 2025
- Ziarul german Frankfurter Allgemeine: Tot mai mulți cetățeni cred că alegerile din România au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București - 9 ianuarie 2025