Ceremonia proclamării noilor sfinți români, pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală

Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți va avea loc marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, anunță Basilica.ro.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat anul trecut canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX. Proclamarea canonizării lor va face parte din programul Anului Centenar al Patriarhiei Române – 2025.

Anul acesta Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. De aceea, anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea.

Au fost canonizați:

Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);

Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);

Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);

Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);

Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);

Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);

Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);

Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie);

Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);

Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);

Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);

Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);

Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai);

Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);

Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);

Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

Sfinții au fost deja incluși în Calendarul Ortodox 2025, iar la aproximativ o lună distanță de la proclamarea generală va fi sărbătorită și prima zi de pomenire a unuia dintre ei: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj va fi cinstit în toate bisericile în data de 8 martie.

Ceremonii locale de proclamare a sfinților

Proclamarea generală a sfințeniei celor 16 mărturisitori, desfășurată la București, va fi urmată de ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au înaintat argumentele pentru canonizarea lor.

Ceremoniile de proclamare locală a canonizării celor cinci sfinți din Mitropolia Munteniei și Dobrogei vor avea loc, cu o singură excepție, în zilele lor de prăznuire.

În 13 iulie, de Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la București, la Catedrala Patriarhală va avea loc proclamarea locală a canonizării Sf. Pr. Mărturisitor Ilie Lăcătușu, a cărui zi de pomenire este 22 iulie.

Celelalte proclamări locale vor avea lor în datele de cinstire a sfinților respectivi: 16 septembrie pentru Sf. Cuv. Sofian de la Antim; 4 octombrie pentru Sf. Pr. Mărturisitor Dumitru Stăniloae; 23 octombrie pentru Sf. Pr. Mucenic Constantin Sârbu; și 28 noiembrie pentru Sf. Cuv. Mărturisitor Arsenie de la Prislop.

Canonizarea Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria va fi proclamată în Mitropolia Moldovei și Bucovinei în data de 7 august, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț.

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction va avea loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în 25 martie, odată cu Hramul Mitropoliei Clujului. Canonizarea celuilalt sfânt din mitropolie, Sf. Pr. Mucenic Ilarion Felea, va fi proclamată în 5 octombrie la Catedrala „Sf. Treime” din Arad.

În Mitropolia Olteniei, proclamările locale vor avea loc în aceeași dată cu ziua de prăznuire a acestora: în 10 noiembrie va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Mucenic Visarion de la Lainici, iar în 26 decembrie cea a Sf. Cuv. Mucenic Gherasim de la Tismana.

Canonizarea Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova, din Mitropolia Banatului, va fi proclamată local la Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin în 20 iulie.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.