În timp ce noul președintele al SUA, Donald Trump, anunță eliminarea cenzurii guvernamentale pentru a readuce libertatea de exprimare în America, în UE lucrurile stau exact pe dos.
Comisia Europeană (CE) impune marilor platforme online să respecte Codul de conduită revizuit privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, document integrat în Actul legislativ privind serviciile digitale.
Despre ce este vorba
Codul de conduită revizuit, denumit Cod de conduită+, va consolida modul în care platformele online tratează conținutul pe care legislația UE și cea națională îl definesc drept discurs ilegal de incitare la ură, anunță Reprezentanța CE în România.
În urma acestei integrări, platformele online care sunt desemnate în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale pot adera la Codul de conduită+ pentru a demonstra că respectă obligația prevăzută de Regulamentul privind serviciile digitale de a atenua riscul de diseminare a conținutului ilegal în cadrul serviciilor lor.
Respectarea angajamentelor asumate în temeiul Codului de conduită+ va face parte din auditul independent anual la care sunt supuse aceste platforme în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale și care contribuie la consolidarea transparenței și a responsabilității platformelor.
Codul de conduită+ a fost semnat de Dailymotion, Facebook, Instagram, Jeuxvideo.com, LinkedIn, serviciile găzduite de Microsoft pentru consumatori, Snapchat, Rakuten Viber, TikTok, Twitch, X și YouTube.
Potrivit sursei citate, semnatarii Codului de conduită+ se angajează, printre altele:
- Să permită unei rețele de „raportori de monitorizare”, care sunt entități non-profit sau publice cu expertiză în ceea ce privește discursurile ilegale de incitare la ură, să monitorizeze periodic modul în care semnatarii revizuiesc anunțurile privind discursurile de incitare la ură: Raportorii de monitorizare pot include entități desemnate drept „indicatori de încredere” în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale.
- Să depună toate eforturile pentru a revizui cel puțin două treimi din notificările privind discursurile de incitare la ură primite de la raportorii de monitorizare în termen de 24 de ore.
- Să își asume angajamente bine definite și specifice în materie de transparență în ceea ce privește măsurile de reducere a prevalenței discursurilor de incitare la ură în cadrul serviciilor lor, inclusiv prin instrumente de detectare automată.
- Să participe la o cooperare structurată între mai multe părți interesate cu experți și organizații ale societății civile care pot semnala tendințele și evoluțiile discursurilor de incitare la ură pe care le observă, contribuind la prevenirea răspândirii valurilor de discursuri de incitare la ură.
- Să sensibilizeze, în cooperare cu organizațiile societății civile, utilizatorii cu privire la discursurile ilegale de incitare la ură și la procedurile de semnalare a conținutului ilegal online.
Pe același subiect:
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), în plenul PE: Cea mai mare democrație a lumii a instalat un președinte care a început deja să demoleze edificiul ideologic construit de stânga radicală americană - 21 ianuarie 2025
- Comisia Europeană înăsprește controlul mediului online. Ce prevede Codul de conduită+ privind combaterea „discursurilor ilegale” - 21 ianuarie 2025
- Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, semnal de alarmă privind privatizarea regiilor de stat și schimbarea legii executorilor judecătorești/VIDEO - 21 ianuarie 2025