Aproape 700 de bunuri din metale prețioase, din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, sunt expuse de șase luni de zile la Muzeul Drents din Assen, acolo unde, în urma unui jaf, au fost furate mai multe piese, printre care Coiful de Aur de la Coțofenești, brățări dacice și artefacte de o valoare istorică inestimabilă.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Muzeului de Istorie, expoziția a fost deschisă în 7 iulie 2024.
În cadrul expoziției au fost expuse 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România.
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.
Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a României (București, România) și Drents Museum (Assen, Olanda), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.
Reamintim că, sâmbătă, Coiful de Aur de Coţofeneşti și mai multe piese din tezaurul României, care erau expuse într-un muzeu din Olanda, au fost furate, după cum a relatat RostOnline.
- Simpozion dedicat părintelui Justin Pârvu și mărturisitorul Ioan Ianolide, sâmbătă, 8 februarie, la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă - 26 ianuarie 2025
- Raluca Turcan, prezentă la deschiderea expoziției din Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate mai multe piese din Tezaurul României. Ce declara atunci fostul ministru al Culturii - 26 ianuarie 2025
- Călin Georgescu, despre furtul pieselor de patrimoniu: Statul român este incapabil să protejeze tezaurul cultural, puținul rămas, la fel cum nu-și protejează nici tezaurul uman, poporul român! - 26 ianuarie 2025
Am mai pus un comentariu, pe celalalt articol, care a disparut in eter. Nu avem voie sa ne exprimam socul si enervarea? Maine vom citi ca nu mai avem ce expune la muzeu ca toate „piesele” istorice au fost imprumutate ocupantilor??? Nu am citit nimic despre circumstantele in care a avut loc explozia. Cine pazea muzeul? O pisica care avea AI la zgarda??
Cum este posibil ca directorul Muzeul Național de Istorie a României sa fie un olandez? Toti care se fac vonovati se acest jaf trebuie condamnati la moarte.
Cum adică “ muzeu național secuiesc”?la noi în România există așa ceva?
Nu știu cum se mai executa paza tezaurului după 90, la Muzeului National de Istorie. Inainte de 90, paza era asigurată de o grupă de milițieni dotați atât cu pistoale, cât și cu pistoale mitralieră. Fiecare post avea în dotare măști de gaze și mijloace de stins incendiile. La exterior, permanent, pe timp de noapte muzeul era păzit de 3-4 militari în termen din cadrul trupelor MAI.