Coiful de la Coțofenești și brățările dacice, furate sâmbătă din Olanda, au fost expuse în Italia, în perioada noiembrie 2023-aprilie 2024, într-o expoziție organizată sub înaltul patronaj al Președintelui României.
Expoziția s-a intitulat „Dacia- Ultima frontieră a romanității” și a fost organizată la Muzeul Național Roman- Termele lui Dioclețian, în perioada noiembrie 2023- iunie 2024.
Atunci au fost expuse „peste 1.000 de piese reprezentative din patrimoniul a 45 de instituții muzeale și de cercetare arheologică din România și Republica Moldova”.
Iată mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, în noiembrie 2023, la inaugurarea expoziției:
„Salut inaugurarea expoziției Dacia – Ultima frontieră a romanității, manifestare culturală de excepție, căreia i-am acordat, împreună cu Excelența Sa Sergio Mattarella, Președintele Republicii Italiene, Înaltul nostru patronaj.
Sub coordonarea specialiștilor din cadrul Muzeului Național de Istorie al României și prin colaborarea cu Muzeul Național Roman din Roma, expoziția găzduită de spațiile fostelor Terme ale lui Dioclețian etalează peste 1.000 de piese reprezentative din patrimoniul a 45 de instituții muzeale și de cercetare arheologică din România și Republica Moldova.
Timp de patru luni, publicul italian va putea cunoaște și admira mărturiile unei excepționale sinteze culturale în spațiul fostei Dacii. Acestea sunt materializările contactului dintre civilizații în aria noastră geografică, fenomen istoric cu o durată de peste 1.400 de ani și care a condus la nașterea poporului român, popor care a găsit în latinitatea limbii sale cel mai potrivit nume pentru a-i descrie rădăcinile.
Artefactele din această expoziție ne dezvăluie o Europă antică și timpuriu medievală profund interconectată, în care popoarele și civilizațiile se aflau în contact și adesea în conflict. Poporul român este, în cele din urmă, produsul unui astfel de proces complex. Ne-am fundamentat etosul și destinul nostru național prin latinitatea limbii și spiritualitatea creștină. În timp, aceste elemente au devenit substanța unității și a independenței României.
Numele și limba, spiritualitatea și expresiile perenității ca popor latin ne sunt moșteniri de neprețuit, dar implică și o mare responsabilitate pentru toți cei care astăzi se îngrijesc de protejarea patrimoniului cultural, de punerea în valoare a comorilor pe care le păstrăm în muzeele noastre. Este o mândrie să le prezentăm publicului din Roma și nu numai, dar și o bucurie să știm că această expoziție va încălzi sufletele românilor care și-au găsit în Italia a doua lor casă.
România și Italia au fost, acum mai bine de un secol și jumătate, aproape în același timp, rodul împlinirii conștiinței de sine a popoarelor noastre. Astăzi lucrăm împreună la dezvoltarea proiectului de pace european, căruia îi adăugăm, prin patrimoniul nostru cultural, argumentele care atestă contribuția creativă a generațiilor care ne-au precedat, dovadă a unității în diversitate, care ne apropie și ne face mai puternici.”
Ulterior, în iunie 2024, când președintele Italiei a vizitat România, Klaus Iohannis a salutat din nou organizarea acestei expoziții în Italia.
De la Roma, expoziția a fost mutată la Muzeul Drents din Assen, acolo unde, în urma unui jaf, au fost furate mai multe piese, printre care Coiful de Aur de la Coțofenești, brățări dacice și artefacte de o valoare istorică inestimabilă.
Pe același subiect:
Coiful de Aur de la Coţofeneşti și mai multe piese din TEZAURUL ROMÂNIEI au fost FURATE din Olanda
- Av. Gheorghe Piperea, reacție la decizia Comisiei de la Veneția privind anularea alegerilor din România: Toți judecătorii CCR trebuie să demisioneze urgent! - 27 ianuarie 2025
- Comisia de la Veneția, despre România: Anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate. Anularea alegerilor poate fi permisă numai în circumstanțe „foarte excepționale” - 27 ianuarie 2025
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Politică pentru români și pentru România măreață în Europa. Asta avem de făcut! - 27 ianuarie 2025