Ziarul german Frankfurter Allgemeine: Tot mai mulți cetățeni cred că alegerile din România au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București

Tot mai mulți cetățeni cred că alegerile din România au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București, notează ziarul german Frankfurter Allgemeine, citat de Deutsche Welle.

De ce și-ar fi consumat Kremlinul roboții și trolii doar în alegerile prezidențiale din România pentru a sta apoi departe de alegerile parlamentare, desfășurate doar șapte zile mai târziu? Sună ciudat pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care știe că alegerile parlamentare sunt cele mai importante în România, țară în care ”șeful statului are o poziție puternică, dar care nu este o republică prezidențială”.

Analiza publicată de ziarul conservator care apare în capitala financiară a Europei, dedicată, din nou, anulării primului tur al alegerilor prezidențiale din România, subliniază faptul că ”oricine dorește să exercite influență la București ar face mai bine să manipuleze alegerile parlamentare în loc de cele prezidențiale”. Pentru FAZ, ”este cel puțin ciudat” că algoritmii TikTok au denaturat alegerile prezidențiale câștigate de opoziție, dar nu și legislativele, în care forțele guvernamentale s-au putut impune.

Furia votanților și aroganța sistemului  

Articolul publicat sub semnătura lui Michael Martens, corespondentul pentru Europa de Răsărit al publicației apropiate cercurilor politice creștin-democrate germane, se intitulează ”Mitul interferenței ruse” și se întreabă dacă anularea alegerilor din România chiar ”a fost manipulare de le Kremlin” sau dacă, de fapt, clasa politică de la București a pierdut un pariu ”și caută acum să arunce vina pe cineva”.

Cum arată acest pariu suspectat de FAZ? „Scopul PSD a fost de la bun început să aducă în scrutinul de balotaj al prezidențialelor un candidat radical de dreapta”, care, se presupune, ”ar fi fost ineligibil pentru o majoritate a populației”. Motivul pentru care tactica pesediștilor a fost greșită: ”Principalul partid de guvernare a subestimat furia populației față de formațiunile politice consacrate. În aroganța lor, strategii PSD pur și simplu nu și-ar fi putut imagina că propriul lor candidat va fi respins de populație”.

Se dovedește că, iată, într-un stat din Uniunea Europeană, parte a celei mai sigure alianțe militare defensivă, instituțiile și clasa conducătoare care le administrează și garantează eficiența favorizează o realitate înțeleasă prin ”impresii și presupuneri, nu fapte verificabile”. Nu e de mirare că suspiciunea principală este, cum observă autorul articolului din Frankfurter Allgemeine, că se încearcă ”distragerea atenției de la propriul eșec” al partidelor tradiționale și se inventează ”un pretext pentru anularea unui scrutin al cărui rezultat nu a fost pe placul celor de la putere”.

Instituții defecte cu personaje ciudate într-un stat parazitat  

A greșit Curtea Constituțională, printr-o ”serie de decizii nefericite”, în primul rând. FAZ îl citează în acest context pe juristul român de origine maghiară Csongor Kuti care, într-un eseu pentru portalul Verfassungsblog.de (Blog constituțional), se întreabă ce rol au jucat serviciile secrete române în odiseea acestui zig-zag, în care existența neregulilor a ajuns la cunoștința Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, abia după primul tur al alegerilor, și de ce concluziile au fost făcute publice abia după ce Curtea Constituțională declarase drept valabile rezultatele alegerilor.

Ziarul german mai observă ceva nepotrivit în această poveste: președintele Curții Constituționale, Marian Enache, este un fost parlamentar de cursă lungă PSD (social-democrat doar în denumire, subliniază FAZ). Legăturile lui Enache cu fosta Securitate transpar din existența unui dosar de recrutare, ale cărui file au dispărut, însă. Omul a fost însă și consilier al primului președinte al României post-ceaușiste, Ion Iliescu, la începutul anilor 1990. ”Fost aparatchik (…), Iliescu a făcut ca oamenii vechilor structuri comuniste să se infiltreze mai ușor în noul stat” în care ”biografiile care încep în cercurile Securității și duc la poziții influente (…) nu sunt neobișnuite”.

Nu e ultima ciudățenie remarcată de FAZ, care sesizează și rolul nefast al Autorității Electorale Permanente a României și al șefului acesteia, Toni Greblă, alt personaj provenit din PSD-ul ale cărui socoteli electorale nu au ieșit conform planului. Instituția și șeful ei au ascuns informații relevante despre promovarea electorală a candidatului independent Călin Georgescu, astfel că românii au aflat abia după vot că învingătorul susține, în mod eronat, că nu avea costuri de campanie. În plus, amintește ziarul, ”Greblă a participat la o sărbătoare privată cu bărbați din cercul lui Georgescu, la sfârșitul anului 2022” așa că, în mod firesc, apare ca legitimă întrebarea partidului de opoziție USR: ”Ce încredere mai poate avea electoratul într-o instituție” al cărei șef ”este o amenințare la adresa democrației”?.

Dezamăgiri și furii naționale  

FAZ a discutat și cu istoricul Oliver Jens Schmitt, care predă la Viena – între altele, despre populația dezamăgită de președintele Klaus Iohannis, de lipsa de transparență financiară a instituției prezidențiale, de candidatura la NATO, de stilul de viață cu fast și lux al șefului statului, ”într-o manieră deșănțată, ca un monarh”.

Cât despre presupusa ingerință externă, ”fără sprijinul structurilor de stat din România, ascensiunea bruscă la faimă a lui Georgescu ar fi greu de imaginat”, astfel că sfatul lui Schmitt este ca motivele succesului acestui outsider ”să fie căutate nu doar în Rusia ci și în România”.

În orice caz, își încheie pledoaria ziarul german, „în populația României s-a acumulat o mare furie” și „mulți oameni au sentimentul că alegerile au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București”. Concluzia ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung este că dovezile existente în acest moment par mai degrabă să confirme că aceștia nu se înșeală.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Ziarul german Frankfurter Allgemeine: Tot mai mulți cetățeni cred că alegerile din România au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București”

  1. INTR-UN FEL SAU ALTUL…NOI TOTI SUNTEM DE VINA…!!
    De ce ??? Simplu, pentru ca nu reusim sa fim unititi si ca punem „botul” la toate manipularile din Televiziunile Statului Paralel, care le Subventioneaza din Banii nostri…!!!
    Este foarte Clar o Lovitura de Stat si…mai ales Uzurpare de calitati Oficiale… dar cine sa-i condamne…????!!!!
    Au lansat oficial prin Trompetele sistemului ca alegerile au fost anulate datorita interventiei Rusiei…fapt total Eronat si neadevarat, pentru ca nu s-a dovedit nicaieri ca au dovezi contra Rusiei…!!!
    DAR….noi avem cum sa contracaram aceste afirmatii Mincinoase si Manipulatoare….????!!!
    Exista Lideri de imagine si Opinie internationala care sa combata acesta minciuna „Oficiala”….????
    Exista vreo Entitate/Organizatie Civica care sa ridice vocea si/sau sa demonteze aceste Minciuni…???!!!
    Ma tem ca NU….de aceea suntem Vinovatii fara Vina…!!!
    S-a facut si se face FOARTE putin in aceasta directie…Incalcarea Constitutiei Romaniei….Incalcarea Grosolana a Codului Penal….si a tuturor legilor, chiar de catre Magistrati care au fost Platiti Regeste de Sistem….cu slarii de Lux si cu Pensii speciale din Bugetul national….Nicaieri in Lume nu s-au anulat alegerile in timpul derularii acestora…Nicaieri in Lume un Presedinte nu a fost admis sa facau Uz de Functia sa dupa expirarea unui Mandat…!!! Stiu acest Lucru Europenii…??? Au fost informati peste tot de aceste Fapte…si de faptul ca Orice Parteneriat cu Terti ar putea fi lovit de NULITATE pentru ca puterea de la Bucuresti este Ilegitima si chiar ilegala…???? Ca nu pot reprezinta OFICIAL Statul Roman…????!!! In Parlamentul European trebuie aduse tot mai mult la cunostinta Europarlamentarilor acest Fapt… cat si prin Conferinte de Presa international Dezbatute….!!!
    Si atunci sub presiunea Publica civica la nivel international….se pot schimba astfel de fapte si in Romania…!!!

    Răspunde
  2. Ar fi bine dacă s-a ajuns la această părere, că nu despre ingerința Rusiei este problema la noi . Este vorba despre reacțiile unor instituții ale statului care sunt penetrate de medii infracționale, de tip mafiot .

    Răspunde
  3. Apoi asta este culmea ” prostiei ” , adica sa ne spuna si sa confirme germanii ce stim noi aici dar real si ei ” acolo ” restul sunt vorbe de propganda politica , far de continut , nu la ei , fiindca ei ne stiu , doar la noi fiindca ” noi ” nu ne stim inca , de vreo 35 -40 de ani si se pare ca si in continuare chiar daca a fost ” revolta Georgescu ” dar acum viitor ales ” ESTE ANTONESCU ” , fanariotul continuitatii si stabilitatii politice evreiesti

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.