Comisia Europeană (CE) a prezentat, miercuri, viziunea pentru agricultură și alimentație pentru următorii ani, a anunțat Reprezentanța CE în România.
Digitalizarea și tranziția către o economie cu emisii scăzute se regăsesc în planul Comisiei pentru agricultură. Totuși, Comisia recunoaște „necesitatea de a reconcilia acțiunile climatice cu securitatea alimentară și cu provocările specifice cu care se confruntă sectorul.”
Chiar și așa, fermierii trebuie să se aștepte la schimbări radicale în următorii ani. Deși nu a oferit informații suplimentare privind modul în care se va acorda finanțarea în agricultură, Comisia a anunțat că în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) sprijinul financiar o să fie direcționat mai mult către fermierii care se implică activ în producția de alimente, cu un accent deosebit pe tinerii fermieri și pe cei care practică agricultura în zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Vor fi favorizate stimulentele, mai degrabă decât condițiile, subliniază CE.
Iată care sunt cele patru domenii prioritare prezentate de Comisie:
Un sector atractiv: Agricultura trebuie să aibă stabilitatea necesară pentru a încuraja tinerii să intre în profesie, inclusiv prin venituri echitabile și printr-un sprijin public mai bine direcționat. De asemenea, acestea trebuie să fie sprijinite în mod activ pentru a profita de beneficiile inovării și ale noilor modele de afaceri, inclusiv de creditele pentru carbon și natură, ca surse complementare de venit. Comisia se angajează să se asigure că fermierii nu sunt obligați să își vândă în mod sistematic produsele sub costurile de producție și va lua măsuri concrete în acest scop, inclusiv prin revizuirea Directivei privind practicile comerciale neloiale. Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie de reînnoire a generațiilor în 2025, cu recomandări privind măsurile necesare atât la nivelul UE, cât și la nivel național/regional pentru a aborda barierele din calea accesului tinerilor și al persoanelor noi la profesie.
Un sector competitiv și rezilient: UE va continua să acorde prioritate securității și suveranității alimentare în diferite moduri. Negocierile și acordurile comerciale vor fi utilizate pe deplin, protejând în același timp interesele fermierilor europeni. Viziunea răspunde, de asemenea, solicitărilor fermierilor, cetățenilor și societății în general privind o mai bună aliniere a standardelor de producție pentru produsele importate, pentru a garanta că standardele ambițioase ale UE nu conduc la un dezavantaj concurențial, în conformitate cu normele internaționale. Din acest motiv, Comisia va începe să ia măsuri în 2025 pentru a evalua impactul unei mai mari coerențe a standardelor în ceea ce privește pesticidele periculoase interzise în UE și bunăstarea animalelor. În plus, aplicarea riguroasă și controalele riguroase ale standardelor de siguranță alimentară rămân o prioritate nenegociabilă. Comisia își va consolida accentul pus pe creșterea animalelor pentru a promova viitorul pe termen lung al sectorului.
Un sector adaptat exigențelor viitorului: Sectorul agricoleuropean joacă un rol important în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Viziunea recunoaște necesitatea de a reconcilia acțiunile climatice cu securitatea alimentară și cu provocările specifice cu care se confruntă sectorul. Fermierii ar trebui recompensați pentru adoptarea unor practici ecologice. În acest context, Comisia va analiza cu atenție orice nouă interdicție privind utilizarea pesticidelor în cazul în care nu sunt disponibile alternative într-un termen rezonabil și va simplifica accesul la biopesticide pe piața UE. Comisia va elabora, de asemenea, un sistem voluntar de evaluare comparativă,„busola sustenabilității în cadrul fermei”, pentru a-i ajuta pe fermieri să își măsoare și să își îmbunătățească performanța la nivel de fermă. De asemenea, va fi pregătită o strategie privind reziliența în domeniul apei pentru a răspunde nevoii urgente de utilizare mai eficientă a apei.
Condiții de viață și de muncă echitabile în zonele rurale: Comisia va prezenta un plan de acțiune rurală actualizat pentru a se asigura că zonele rurale rămân dinamice, funcționale și profund legate de patrimoniul cultural și natural al UE. De asemenea, va fi lansat un dialog anual privind alimentele cu o gamă largă de actori, inclusiv consumatori, fermieri, industrie și autorități publice, pentru a găsi soluții la probleme precum accesibilitatea alimentelor și inovarea. Reducerea risipei de alimente și abordarea preocupărilor societale legate de bunăstarea animalelor vor fi, de asemenea, analizate îndeaproape de către Comisie în viitor.

- Românii din regiunea Odesa luptă pentru instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina. Scrisoare deschisă către președintele Volodimir Zelenski - 21 februarie 2025
- Preşedintele interimar Ilie Bolojan ar urma să convoace o şedinţă CSAT, săptămâna viitoare (surse) - 21 februarie 2025
- Biserica, exclusă de ministrul Educației din Strategia națională privind familia și natalitatea - 21 februarie 2025