România a emis anul trecut cel mai mare volum de euro-obligațiuni din regiune. Ștefan Nanu, Trezoreria Statului: Este o sumă enormă!

România a devenit anul trecut, cu cele 18 miliarde de euro emise în piața euro-obligațiunilor, cel mai mare emitent, nu doar din CEE ci dintr-o zonă mai extinsă decât cea central și est-europeană, a declarat, luni, Ștefan Nanu, Directorul General al Direcţiei Generale Trezorerie, notează Hotnews.ro.

„Cu cele 252 de miliarde emise anul trecut, asta înseamnă aproape 1.000.000.000 lei pe zi. Este o sumă enormă”, a subliniat șeful Trezoreriei. Declarația a fost făcută la Forumul Investitorilor, organizat de publicația Bursa.

„Cele mai multe titluri pe termen scurt sunt cele către retail. Deci, sunt cele din emisiunile Tezaur şi Fidelis. Observăm nu doar că oamenii reinvestesc, ci şi că expunerea retailului pe stat creşte. La momentul actual, expunerea populaţiei pe titlurile de stat este undeva la 60 de miliarde de lei. Creşte cu 15-16 miliarde de lei pe an. Ceea ce am văzut în primele două luni din acest an e ceva unic. Practic, avem până în momentul de faţă undeva la vreo 28 de miliarde de lei emise, dintre care pe interbancar vreo 16 miliarde şi vreo 12 miliarde pe retail. Titlurile de Trezorerie de pe interbancare sunt deţinute în majoritatea de bănci. Băncile, la fel, reinvestesc, bilanţurile băncilor crescând, automat prorata şi expunerile pe titlurile de stat cel puţin se menţin, dacă nu cresc”, a spus Ștefan Nanu.

Întrebat dacă statul îşi permite să păstreze nivelul dobânzilor pe care le oferă celor care investesc în titluri Fidelis şi Tezaur, Ştefan Nanu a răspuns că „la stabilirea dobânzilor pentru titlurile de stat destinate populaţiei este utilizată curba de randamente a României şi nu există o discriminare între dobânzile oferite băncilor şi cele pentru investitorii persoane fizice.”


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.