Comisia Europenă (CE) a anunțat, marți, că a activat procedura de suspendare a plăților care ar fi trebuit să fie plătite prin Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR), dar ale căror jaloane nu au fost îndeplinite de țara noastră.
Potrivit unui comunicat de presă, Comisia a constatat că jalonul 215 („Intrareaîn vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”) nu este îndeplinit în această etapă. Acest jalon se adaugă altor cinci jaloane din cea de a treia cerere de plată a României, pe care Comisia le-a evaluat ca fiind nesatisfăcute.
Aceste repere includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat.
„Prin urmare, Comisia activează procedura de „suspendare a plăților”, astfel cum se subliniază în Regulamentul privind MRR. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste jaloane restante, primind în același timp plăți parțiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes”, se precizează în comunicatul de presă.
Pe de altă parte, Comisia a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de a treia cerere de plată a României în ceea ce privește reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi.
Evaluare preliminară pozitivă a tuturor jaloanelor, cu excepția a șase jaloane
A treia cerere de plată a României include etape-cheie în 37 de reforme și 17 investiții menite să genereze schimbări pozitive pentru cetățeni și întreprinderi, cu accent pe tranziția verde și cea digitală, transportul durabil, renovarea energetică, impozitarea și pensiile, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația, precum și gestionarea deșeurilor de apă și a pădurilor.
Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată se numără:
Reformapieței energiei electrice: În prezent, este în vigoare un nou cadru legislativ pentru stimularea investițiilor în eficiența energetică în industrie. Aceasta elimină barierele din calea contractelor de performanță energetică, introduce supravegherea pieței și stabilește noi standarde pentru eficiența energetică și instrumentele financiare ecologice.
Reforma regimului fiscal special pentru microîntreprinderi: O nouă lege reduce treptat regimul fiscal special, creând un sistem fiscal mai echitabil, mai simplu și mai transparent pentru microîntreprinderi.

- Europarlamentarul Claudiu Târziu, în plenul PE: România nu trebuie transformată într-un poligon de teste pentru interese străine - 1 aprilie 2025
- Una dintre cele mai renumite burse din lume a început să tranzacționeze APĂ pentru agricultură - 1 aprilie 2025
- Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, la 84 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă: Nu trebuie să uităm niciodată jertfa fraților noștri. Ei sunt eroi și martiri de la care avem de învățat ce înseamnă dragostea de neam și de țară - 1 aprilie 2025