Crescătorii de oi au protestat, luni, în fața Guvernului

Crescătorii de oi și capre au protestat, luni, în fața Guvernului, principalele revendicări vizând restricțiile impuse de CE în județele Bihor și Arad, ca urmare a confirmării unui focar de pestă la micile rumegătoare.

Oierii au avertizat că restricțiile afectează nu doar exportul animalelor provenite din cele două județe, ci și vânzările de miel în perioada sărbătorilor de Paști, notează B1TV.

Potrivit sursei citate, protestatarii spun că ar pierde în jur de 40% din bani și avertizează că 80% dintre ferme riscă să falimenteze. În piețele din județele afectate de măsură, sacrificarea și comercializarea mierilor au fost interzise.

Ce spune ministrul Agriculturii

Într-o intervenție la postul B1TV, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susținut că ciobanii nu au de ce să-și facă griji, problema fiind în curs de soluționare la Bruxelles.

„Vreau să vă spun că fermierii nu trebuie să-și facă nicio problemă. Este un focar în zona de Bihor, au fost date anumite restricții. Eu sunt la Consiliul de Miniștri acum (luni-n.red), voi avea o discuție pe ridicarea exportului de animale vii către țările din UE, dar să știți că peste 95% din comerțul cu ovine în UE e abatorizat, deci doar 5% reprezintă animale vii. Nu e un impact foarte mare, dar voi debloca, voi avea o întâlnire cu comisarul pe sănătate animală și sunt sigur că va înțelege acest aspect, așa încât să protejăm fermierii. Discuțiile le avem azi și mâine, zic că se va debloca, că lucrurile au fost înțelese și aici”, a explicat ministrul Florin Barbu.

Reamintim că, de săptămâna trecută, crescătorii de animale din județele Bihor și Arad sunt în alertă, după ce autoritățile au luat o serie de măsuri, în contextul confirmării unui focar de pestă la oi.

Precizări ANSVSA privind exportul de ovine și caprine

 ANSVSA a transmis, marți, o serie de precizări privind restricțiile impuse în zone cu pesta la oi.

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite măsuri de urgență provizorii privind infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) aduce următoarele clarificări:

Exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții.

Exportul de ovine și caprine către țările din afara Uniunii Europene nu este interzis. Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație.

Comerțul intracomunitar cu produse de origine animală este permis

România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală.

Restricții privind transportul animalelor vii în UE

În urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii.

Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine.

Pe același subiect:

Situație dramatică pentru agricultura din România! Peste 160.000 de oi de ucis, după noi focare de pestă în județele Tulcea, Constanța și Timiș. Fermierii se tem că urmează interzicea exportului

Statistica neagră. Peste 234.000 de oi, înregistrate în 60 de exploatații cu focare de pestă. Aproape toate animalele au fost deja OMORÂTE de autorități

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.