Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că s-a încercat anularea alegerilor prezidențiale prin renumărare voturilor, înainte ca CCR să decidă anularea acestora, notează Mediafax.
Întrebat la emisiunea „Ai aflat!” De la Gândul, dacă statul a funcționat impecabil în ceea ce privește circumstanțele care au dus la anularea alegerilor, premierul Marcel Ciolacu a spus:
„Cel care trebuia să răspundă era președintele în exercițiu, e șeful CSAT, are cele mai multe informații . Că nu s-a gestionat corect, credeți că eu n-am observat că s-a încercat așa o anulare a alegerilor pe renumărare, am înțeles toate lucrurile. (…) Eu am spus că nu vreau renumărarea, acela e votul exprimat și cu asta am terminat”.
În ceea ce privește scăderea votanților PSD de la 33% la 23% , Ciolacu a afirmat că „e o consecință a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale”, potrivit Gândul.
Pe de altă parte, Ciolacu a sugerat că, dacă există suspiciuni privind influențarea alegerilor, atunci ar trebui să fie analizat întregul proces electoral, nu doar scrutinul prezidențial.
„Acuma dumneavoastră vreți să-mi spuneți că alegerile pentru funcția de președinte au fost influențate, dar alegerile după 5 zile sau după o săptămână, la parlamentare, nu au fost (…) Sunt mai multe elemente, și penale, și anumite influențe. Am văzut și eu comunicatul CSAT-ului, am anumite informații din interiorul CSAT-ului, când s-a expus, dar să știți că n-au fost detaliate mult mai larg”, a spus el.
„După 50 de ani!”
Referitor la rapoartele serviciilor secrete care au stat la baza deciziilor CCR, Ciolacu a confirmat că ele conțin informații care nu sunt neapărat secrete: „Acelea sunt informările. Pe acele informări s-a luat o decizie la CCR.”
Întrebat despre criticile formulate de oficiali europeni și parteneri internaționali cu privire la lipsa unor probe concrete privind presupusa influențare a alegerilor, premierul a precizat că instituțiile românești vor oferi, probabil, clarificări în viitor: „Presupun că se vor prezenta”.
Referindu-se la momentul în care aceste informații ar putea deveni publice, Ciolacu a făcut o paralelă cu desecretizarea asasinării președintelui american John F. Kennedy:
„Desecretizarea asasinatului la Kennedy… după cât a fost? După 50 de ani. A ieșit vreun președinte ca să certe America? De ce nu spune adevărul?”