Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința de lucru de joi, 27 martie, începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce pentru anul 2026, a anunțat Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Reamintim că anul 2026 a fost declarat de Sfântul Sinod Anul Omagial al pastorației familiei creștine și Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame).
Redăm integral comunicatul de presă:
„În ziua de joi, 27 martie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ședința Sfântului Sinod a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, pentru deschiderea lucrărilor sinodale și comemorarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). La final a fost cinstită memoria făuritorilor basarabeni ai Marii Uniri.
În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod s-au adoptat următoarele hotărâri:
S-a anunțat Sfințirea Marelui Mir care va avea loc în Joia Mare (17 aprilie), când vor fi prezenți la București membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
A ales un nou Episcop al Episcopiei Sălajului, slujire pentru care au fost propuși de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan din Cluj-Napoca. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în demnitatea de Episcop al Episcopiei Sălajului.
A luat act cu speranță și binecuvântare de dorința unor comunități ortodoxe române din Ucraina de revenire la Biserica Ortodoxă Română.
A aprobat Statutul și stema eparhială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii și Irlandei de Nord.
A aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru anul 2026, declarat de Sfântul Sinod Anul Omagial al pastorației familiei creștine și Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame).

- Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, în urmă cu 22 de ani: Dreapta, în sensul de model cultural, trebuie să redevină matricea naturală a noilor generații - 30 martie 2025
- Marșul pentru viață 2025/ Claudiu Târziu, președintele CNC AUR: Un copil este o binecuvântare nu doar pentru familia sa, ci și pentru întreaga națiune - 29 martie 2025
- Episcopia Giurgiului organizează o conferință dedicată noilor sfinți canonizați - 29 martie 2025