Dan Dungaciu: Se duce o luptă împotriva partidelor suveraniste, cele care susţin o Europă a naţiunilor

În Europa se duce o luptă tăcută între partidele mainstream, care susţin un proiect federalist, cu mai multă putere la Bruxelles şi mai puţină autonomie naţională, și partidele suveraniste, cele care susţin o Europă a naţiunilor, a spus, luni, prof. univ. Dan Dungaciu, notează Mediafax.

Invitat în emisiunea lui Marius Tucă, sociologul Dan Dungaciu a vorbit despre lupta ideologică din interiorul Uniunii Europene, unde partidele suveraniste sunt privite ca un pericol pentru proiectul federalist.

Dan Dungaciu a explicat că, în prezent, în Europa se duce o luptă tăcută, dar profundă, între două tipuri de viziuni politice. De o parte, sunt partidele suveraniste, cele care susţin o Europă a naţiunilor, independentă de un control centralizat, o Europă care nu doreşte federalizarea. De cealaltă parte se află partidele mainstream, care susţin un proiect federalist, cu mai multă putere la Bruxelles şi mai puţină autonomie naţională. Potrivit lui Dungaciu, acest conflict nu e despre persoane, ci despre ce reprezintă aceste ideologii. Iar pentru ca proiectul federalist să fie implementat fără opoziţie, partidele de protest trebuie înlăturate.

„Nu e neapărat o luptă împotriva doamnei Le Pen. Este împotriva a ceea ce reprezintă aceste tipuri de partide, care zic „make Europe great again”, o Europă a naţiunilor, care nu e federalizată. Mainstream-ul vrea să federalizeze şi atunci vrea să se întărească foarte puternic, să nu permită acestor partide să ajungă la putere. Pentru că pot pune frâne în Consiliu. Şi atunci zic: trebuie să terminăm cu ăştia, să ne facem proiectul nostru politic şi să ieşim câştigători, folosindu-ne de un limbaj dublu şi de contexte precum Ucraina”, afirmă Dan Dungaciu.

În continuare, Dan Dungaciu a explicat cum războiul din Ucraina a devenit, în discursul oficial european, un instrument de propagandă pentru consolidarea puterii centrale la Bruxelles.

„Inclusiv Ucraina are legătură cu ce se întâmplă în America. Europenii, în faţa provocării, reacţionează. Democraţia americană, deocamdată, e singura care a rezistat unui asemenea asalt. Ne place sau nu ne place, democraţia americană a rezistat şi în spiritul, şi în forma ei. Democraţiile occidentale rezistă? Da, dar în spiritul lor – niciodată sau din ce în ce mai greu. Războiul pe care Europa îl duce acum cu ce reprezintă Donald Trump şi cu ceea ce înseamnă Rusia este de felul următor: Europa spune că Donald Trump devine inamicul în relaţie cu care noi trebuie să devenim Europă.”, afirmă Dan Dungaciu.

În continuare, Dan Dungaciu a explicat cum Uniunea Europeană transformă ameninţările externe în instrumente ideologice pentru consolidarea internă. Trump devine un simbol al haosului democratic american. Putin devine o întruchipare a pericolului autoritar. Amândoi sunt folosiţi pentru a contura imaginea unui duşman comun. În spatele acestei strategii, susţine Dungaciu, se află o agendă clară: construcţia unei entităţi politice europene unite, nu prin dezbatere, ci prin frică şi delimitare forţată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.