Fost ministru al Agriculturii: Reducerea fondurilor pentru Politica Agricolă Comună, adevărata amenințare la adresa fermierilor români

Fermierii români vor resimți un impact mai mare din politica de apărare a UE, care implică mai mulți bani pentru înarmare și mai puțini pentru agricultură, decât din tarifele impuse de SUA, care vor afecta mai puțin România, având în vedere că aceasta nu este un exportator semnificativ de produse agroalimentare către SUA, a declarat, pentru G4Food, Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii.

Referitor la tarifele SUA, Achim Irimescu a menționat că produsele agroalimentare europene din categoria de lux vor avea cel mai mult de suferit, iar țările cele mai afectate vor fi Franța, Spania și Italia. Achimescu este actualmente activ în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles pe domeniul agricol.

„Cele mai afectate vor fi vinurile, băuturile spirtoase, brânzeturile de calitate, uleiul de măsline și măslinele de consum. Acestea sunt produsele din categoria de lux , iar ele vor avea de suferit cel mai mult. Dacă vorbim despre producători, cei din Franta, Spania și Italia, vor fi cei mai afectați, pentru că ei sunt mari exportatori în SUA. În principiu, pe partea de produse alimentare, Europa este lovită la produsele de lux.

Cât privește țara noastră, aceasta nu va fi foarte afectată. Să ne aducem aminte doar câte demersuri a făcut România pentru a exporta produse agroalimentare, în special salamurile crud-uscate și, când era cât pe ce să pornească exportul, SUA au interzis, pe motiv de pestă porcină africană. Știu că, la un moment dat, era un domn din Maramureș, care mai exporta pălincă, pentru comunitatea românească de acolo. Nu știu dacă o va mai face, dar oricum, el va fi afectat de noile taxe la băutură”, a explicat Achim Irimescu.

Bugetul pentru viitorul Cadru Financiar Multianual va fi tăiat cu 20%

În schimb, efectele războiului din Ucraina par mult mai îngrijorătoare acum, în condițiile în care bugetul european de apărare trebuie urgent mărit, ceea ce înseamnă diminuarea celorlalte bugete pentru a se putea ajusta bugetul de la apărare.

În momentul de față se poartă negocieri pentru bugetul din 2026, iar propunerile vehiculate se referă la o reducere orizontală de 20% a alocărilor din Politica Agricolă Comună (PAC).

Reducerile bugetare propuse la Bruxelles, pentru anul viitor, riscă să submineze angajamentele de mediu și modernizare a agriculturii europene explică Achim Irimescu.

Achim Irimescu a recunoscut pentru G4Food că este îngrijorat de aceste propuneri ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

„La Bruxelles, sunt discuții foarte mari pe viitorul  buget: este vorba de stabilirea unor pachete financiare pe stat membru, cum a fost PNNR. Asta ridică probleme, când le pui pe toate, la grămadă, pentru că o să rămânem cu foarte puțini bani în țară. Ce să mai zic de condițiile acceptate de Cîțu și Ghinea, care au acceptat condiționalități foarte complicate. Și vă dau un singur exemplu: în 2026, România va trebui să renunțe la lemnul de încălzit!

Vestea proastă este să se taie 20% din toate fondurile, inclusiv din cel pentru agricultură, pentru a merge la apărare, astfel că fermierii români vor avea foarte mari dificultăți. În situatia în care tai 20% pe orizontal, va fi o mare problemă. Dacă scazi plățile directe, mai poți face eforturi pt mediu?

Ori, în lipsa unei finanțări corespunzătoare, fermierii europeni nu vor mai putea face eforturile de mediu, pe care le fac în mod prezent.

Având în vedere că în pilonul 1 sunt angajamente de mediu, care mobilizează 40% din plățile directe și în pilonul 2 sunt 35% din banii pentru investiții, este clar că o reducere orizontală de 20% nu le va mai permite fermierilor să facă astfel de eforturi.

În discuțiile din consiliu, toate statele s-au opus propunerilor Ursulei Von der Leyen, pentru că ea ar vrea să nu se mai dea bani pentru investiții în mediul rural  și în agricultură. Ori, să nu uităm că toate utilajele, tractoarele, combinele, s-au cumpărat pe banii de dezvoltare rurală. Ce să vă spun? Veștile nu-s bune deloc, din păcate!”, a declarat Achim Irimescu.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.