Vizită pastorală a ÎPS Mitropolit Nicolae, de hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la Biserica Ortodoxă Română din Las Vegas

Biserica Ortodoxă Română din Las Vegas a îmbrățișat cu căldură vizita Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române al celor două Americi. An de an, de hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, ÎPS Nicolae aduce binecuvântarea și îndrumarea sa duhovnicească.

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, ÎPS Nicolae a fost întâmpinat în mod tradițional, cu pâine și sare, de către enoriașii bisericii. Programul de sâmbătă a cuprins slujba Vecerniei, dar și slujba de pomenire a ctitorilor bisericii noastre, a celor care au contribuit la dezvoltarea comunității noastre într-un mod pozitiv și durabil, prin Biserică. A urmat cina cu preparate de post pregătite cu dragoste de doamnele AROLA.

Duminică, 21 aprilie 2024, a avut loc slujba arhierească, urmată de masa de hram sponsorizată de doamna Lia Roberts, Consulul General Onorific al României la Las Vegas și președinte al Consiliului Parohial al Bisericii, prilej cu care îi mulțumim pentru generozitate și implicare filantropică neobosită. Cum ne-a obișnuit, doamna Flori Constantin, președinte al Comitetului de doamne, ne-a răsfățat cu un meniu de post gustos: aperitive, ciorbă de fasole verde, ardei umpluți, salată, iar la desert am avut parte de un aranjament frumos de fructe creat minuțios de tinerii bisericii. După binecuvântarea ÎPS Nicolae a bucatelor și a enoriașilor în sala socială “Panta Stanciu” a urmat o serie de activități care au avut menirea de a aduce recunoștință tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea și creșterea bisericii. Astfel, ÎPS Nicolae i-au fost decernate certificate de recunoștință din partea oficialităților statului Nevada pentru susținerea necontenită și devotamentul arătat Bisericii noastre de-a lungul a mai bine de două decenii. Mai apoi, copiii Școlii Duminicale au susținut un mic program artistic cu poezii.

Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae a fost nu doar un act de rugăciune și binecuvântare, ci și un moment de învățătură, deoarece Mitropolitul nostru a vorbit la predică despre Sf. Maria Egipteanca, pomenită în a 5-a duminică a Postului Sf. Pasti:

„Viața ei de pocăință îndelungată este un exemplu pentru noi toți, căci se cuvine ca fiecare să își considere poziția față de Dumnezeu. Dacă ne aflăm în păcat, să ne întoarcem la Dumnezeu și dacă dorim să aflăm răspuns la întrebarea cine sau ce poate face această schimbare în viața noastră, așa cum s-a întâmplat cu viața Sf. Maria Egipteanca, aflăm răspuns în cea de-a doua Sf. Evanghelie pe care am citit-o astăzi. Aceasta se referă tot la o femeie păcătoasă, care aflând pe Hristos, care lua masa în casa unui fariseu cu numele Simon, a venit și I-a spălat picioarele cu lacrimile ei, le-a uns cu mir și le-a șters cu părul capului. Hristos Însuși descoperă taina acestei iubiri. Faptul că s-a simțit chemată la pocăință de Dumnezeu, faptul că a simțit iubirea lui Dumnezeu care a ridicat-o din păcat: Iertate sunt păcatele ei cele multe, spune Hristos, căci mult a iubit. Și cui se iartă puțin, puțin iubește (Luca 7, 47).”

ÎPS Nicolae ne-a vorbit si despre slujirea în Biserică, tâlcuind prima Sf. Evanghelie a duminici:

„Dacă doriți să fiți întâi, să fiți slujitori tuturor, ne învață Hristos. În Biserică este important să slujim unii altora, după cuvintele Sf. Apostol Pavel: ”purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlinii Legea lui Hristos” (Galateni 6, 2). Biserica este diferită de lume. În Biserică nu vom vorbi de domnie și de stăpânire, ci de slujire. Episcopul este întâiul slujitor, iar slujirea lui împreună cu slujirea preoților și a diaconilor se referă la călăuzirea poporului pe calea mântuirii. Slujirea noastră se referă la a ne găsi împreună calea către mântuire. Hristos ne-a chemat pe unii dintre noi la slujire. Aceasta înseamnă că suntem investiți cu un anumit har să slujim tainele, să predicăm cuvântul, aceasta ca să fim slujitori și călăuzitori spre mântuire, după exemplul Lui personal.”

Vizita Înalt Prea Sfințitului Nicolae a fost și un prilej de întărire a credinței, de învățare și de comuniune între credincioși, aducând lumină și binecuvântare în inimile și casele tuturor celor care au avut privilegiul de a participa la hramul Bisericii Ortodoxe Române din Las Vegas. Post liniștit!

A consemnat,
Mihaela Gliga


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.